Beste Havenidee 2014: Reduce Emission by Spark Ignition

foto winnaars Beste Havenidee 2014

En de winnaar is...

Reduce Emission by Spark Ignition! Tijdens het hbo in de haven TOP event gingen de finalisten voor de laatste maal de strijd met elkaar en probeerden de jury ervan te overtuigen dat zij het béste idee hadden. De jury – bestaande uit Henk de Bruijn (corporate strategy Havenbedrijf Rotterdam), Arjen van Klink (strategie en innovatie Rabobank Rotterdam), Raymond Riemen (havenman van het jaar en CEO Broekman Group), Onno de Jong (Jong Haventalent), Klaas Winters (Partner Deloitte) en Peter Wierenga (hoofdredacteur Nieuwsblad Transport) – koos uiteindelijk voor het team ‘Reduce Emission by Spark Ignition’. Vijf aanstormende zeevrouwen van de opleiding Maritiem Officier aan de Rotterdam Mainport University werkten daarin samen aan een oplossing voor het probleem dat dieselmotoren teveel emissies produceren. De hoofdvraag was hoe een bougie toegepast kan worden in een moderne dieselmotor om zware olie te laten ontbranden en emissies te reduceren. In het idee van de vijf dames wordt Heavy Fuel Oil (HFO) of Marine Diesel Oil (MDO) ontstoken door middel van bougies en lasers in dieselmotoren. Deze technologische innovatie is te realiseren door een lagere einddruk en temperatuur te creëren waardoor de uitstoof van NOx wordt teruggedrongen.

Voor meer informatie over dit idee: info@hboindehaven.nl

Overige finalisten

Wildcarddeelnemers

Wat is het Beste Havenidee:

Voor de verkiezing tot het Beste Havenidee 2014 zijn we op zoek naar ideeën en innovatieve toepassingen die door hbo studenten worden ontwikkeld en uitgevoerd in het haven en industrieel complex en maritiem cluster. Ideeën die we zien in afstudeerscripties, onderzoeksrapportages of projectrapportages. De ideeën en de uitvoering zijn gericht op technische of sociale innovatie in één van de sectoren; Chemie, Energie, Logistiek, Maritiem en Out-of-the-box. Met out-of-the-box zijn we op zoek naar ideeën die een crossover vormen tussen sectoren of gewoonweg zo bijzonder zijn dat ze niet in een sector passen.

Met het project Het Beste Havenidee willen we aankomend innovatief hbo-talent een podium geven. Daarbij geven we ook een actueel beeld van toonaangevend hbo onderzoek en dragen bij aan de innovatie in het haven en industrieel complex.

Een indruk van de 2013 editie: http://www.youtube.com/watch?v=x_qJoHmdvKU

Wat kunnen studenten winnen:

  • Een Ipad Mini
  • Een stimuleringsprijs ter waarde van € 1000,- aangeboden door het Havenbedrijf Rotterdam
  • Lidmaatschap Jong Havenvereniging
  • Media exposure

Hoe wordt het ‘idee’ beoordeeld?

Vier teams gaan op basis van jurycommentaar meteen door naar de finale. De overige 11 teams maken in de middag nog kans op een finaleplek door aan het publiek kort het idee te pitchen. Het idee met de meeste publiekstemmen gaat eveneens door naar de finale. Tijdens de finale zal een vakkundige jury de ideeën beoordelen op:

  • Toepasbaarheid (mate waarin het idee is toe te passen als product of in het
    proces)

  • Haalbaarheid (technisch, financieel, commercieel)

  • Innovativiteit (mate van originaliteit)

  • Overall presentatie

 

Subpagina's

Activiteiten

Flyer

Het Beste Havenidee 2014 flyer

Sitemap

Links

Contact